2014. június 22., vasárnap

Amikor gyógyul a szívünk




"Csodálatos szerv a szív. Nemcsak életet ad, hanem életet tart fenn. Mellkasunk közepén, bennünk, éjjel-nappal dolgozik. Szimbolikusan, szívünk az érzelmeink központja. És ez nem véletlen.
Szívünk szorosan össze van kapcsolva idegrendszerünkkel és lelkünkkel. A stressz, ingerültség, szorongás, félelem, harag, düh csak egy pár azon érzelmeink közül, amelyek direkt hatnak a szívműködésre. A szorongó, félős ember szíve gyorsabban ver, a dühös, haragos emberek nagy része előbb-utóbb magas vérnyomástól fog szenvedni. Szívünknek nem tudunk hazudni: abban a pillanatban megérzi a hazugságot, elkezd gyorsabban dobogni, jelez nekünk, hiába maradunk kívülről látszólag nyugodtak, s ezután már csak az igazság képes megnyugtatni szívünket. A szív sosem hazudik, csak mi, emberek. Ez a csodás kis szerv a legérzékenyebb hangulatváltozásainkra, érzelmi világunk kavalkádjaira, lelkünk rezzenésére.



Mi lakozik a szívedben?
Csodálatos anyanyelvvel lettünk megáldva. Talán nem is lehet tisztábban kifejezni, leírni érzelmeket, mint magyarul. A magyar ember, amikor boldog, úgy tud örvendeni, hogy „mindjárt kiszökik a szíve a helyéről”, képes „megdobbantani szívünket” régi szerelmünk, ha szomorú „kiönti a szívét” annak, aki meghallgatja, ha megbocsátást nyer „leesik egy kő a szívéről”, a köszönetre is „szívesen” válaszol, és a napot is így kezdi: „Szívem első gondolata Hozzád száll fel, Istenem, Te őriztél meg az éjjel, maradj ma is énvelem…”, és így is zárja: „Ó, édes Istenem, hálát rebeg lelkem, hogy egész napon át úgy szerettél engem. Bánom sok vétkemet, Szent Fiadnak vére mossa meg kegyesen szívemet fehérre…”. Érdemes megfigyelni, tudatosan (akár le is lehet jegyezni papírra), hogy egy nap leforgása alatt hányszor is használunk olyan kifejezéseket, amikben benne van a „szív” – ezt azért is tartom fontosnak, mert a mi, saját „szívünk” van benne, ezt használjuk nap, mint nap (hisz minden ember egyetlen saját bejáratú szívvel rendelkezik), s nem is tudjuk mire használjuk, annyira magától érthetőnek vesszük szavainkat, anélkül, hogy valódi jelentésükre gondolnánk, igazi mondanivalójukra, s főleg forrásukra: „valóban szívemből szóltam?”. A szív mindig válaszol ilyenkor, csak bátran meg kell kérdezni.
Azt mondjuk, hogy ez meg az az ember „kőszívű”, „lágyszívű”, a másiknak viszont „hatalmas szíve van”, „arany szíve van”, vagy éppen „összetörték a szívét”, s ami nem emberhez méltó, ha valaki úgy ismert, hogy „nincs szíve, szívtelen”. Pedig minden embernek van szíve, csak talán éppen a mi számunkra nem jut az ő szívéből, hisz „megkeseredett szívű”, „keményszívű”, gondoljuk. Talán nem is a lélek tükre a szem, hanem a szívünkké, mert embertársaink sokkal hamarabb észreveszik rajtunk, azt, ami a szívünkben van, mint azt, ami a lelkünkben. A szívünkre kevésbé vagyunk képesek maszkot adni gondolatainkkal, szavainkkal, viselkedésünkkel, hisz roppant érzékeny, azonnal észreveszi a hamisságot. És a szívünk annyira becsüli önmagát, hogy tudja, hogy hamisság nem méltó hozzá. Mi is őszinteséggel tartozunk neki, ez a legkevesebb, ha valóban tiszteljük.

A szívünkben az lakozik, aminek mi otthont adunk benne. És ez így rendben is van, csak ennek az a hátulütője, hogy szívünk nem képes akármit elbírni. Vigyáznunk kell mit „melengetünk szívünkön”, minek adunk otthont. Lelkünk sokkal erősebb szívünknél, ő megbír be nem gyógyult sebeket, fájdalmat, haragot, bánatot, sokkal okosabban tud értelmet adni nekik, főleg egy erős lelket nem kell félteni, de a szív erre nem képes, ez neki sok, egy igazi teher.


Ha harag és neheztelés lakozik szívünkben, bánat, féltékenység, félelem, netán szégyen, magány, megnehezedik szívünk, valósággal súlya lesz annak, hogy ezeket napról napra szívünkben cipeljük. Szívünk elfárad a nagy teherhordásban, egyre nagyobb erőkifejtésre van szüksége, hogy munkáját ellássa, hogy életet tartson fenn. Majd elérkezik egy pont, amikor már nehezére esik ezt a munkát ellátni, elégtelen lesz ereje. Csodálkozunk, hogy „szívelégtelenségre” szedünk gyógyszert, rengeteget, hisz nincs az a gyógyszer, ami segíteni tud neki, sok gyógyszer kell, na meg aztán közben a szív is próbál segíteni önmagán, megkéri szervtársait (ereket, tüdőt, májat, veséket), hogy segítsenek be neki, de sok ideig ezek sem képesek tartani a frontot, mert még mindig nagy a teher, aztán ezek is megbetegednek, elégtelenek lesznek nemcsak a szív helyett dolgozni, hanem saját munkájuk ellátásához is. Mi is fáradékonyabbak vagyunk, nehezebben lélegzünk, életkedvünk lassan lassan elhagy, s a teher az sajnos még mindig ott a szívünkben… A legveszélyesebb az, ha szívünkbe örökre harag, magány, neheztelés, szeretethiány költözik: ezek képesek hirtelen „szétszakítani szívünket” – a szó szoros értelmében!

Szívünkben az lakozik, akinek mi otthont adunk benne. Nemcsak érzelmeinknek adhatunk otthont szívünkben, hanem minden olyan embertársunknak, igazi nagy találkozásoknak, élettapasztalatnak, hitünknek, mindennek, amiket érzelmeinkkel hozzákapcsolunk. „Szívünkben hordozzuk és őrizzük” szeretteink emlékét, ott élnek bennünk.

A szabad szív
Amikor lelkünk gyógyul, lelkünk nagyon sokat segít nekünk benne, nagyon nagy teret ad a gyógyulási folyamatnak, sok mindenre rávezet, megmutatja az utat, időt ad nekünk, sok mindenre tanít bennünket. De a szívünk gyógyulása nem így történik. A szívünk nagyon érzékeny, nagyon sok tudatos odafigyelést, törődést igényel részünkről. Szívünk gyógyulása egy olyan folyamat, amelyben mi is kötelező módon, aktívan részt kell vegyünk! Ez a mi „szívügyünk” – ugye, érted? Nem ígérem, hogy könnyű lesz, de ne add fel a munkát a szíveddel, könnyen megtanulható, és ne feledd, hogy mindenkinek csakis egy szíve van, annyival tartozol a tiednek, hogy segíted meggyógyulni. Ő is segít neked élni.
Ennyi a dolgod: NYISD MEG A SZÍVEDET!
Ez az első dolgod s egyben a legfontosabb! S nem az, hogy mély önvizsgálatot tarts, bocsáss meg azoknak, akiknek meg kell, s szeresd önmagad, engedd el, amit el kell engedni, ezt majd mind később, mindent sorjában.
Annyi minden fölösleges neheztelést, haragot, ragaszkodást, szomorúságot beengedtél, beköltöztettél, odahorgonyoztál, „szívedbe zártál”… – mostmár érted miért az az első, dolgod, hogy nyisd meg szívedet? Csak egyszerűen nyisd meg újra, s meglátod, úgy fog onnan kirepülni minden fölösleges kis neheztelés, bánat, harag, félelem, ami nem méltó szívedhez, mint a huzat! De nem minden, csakis azok, amik nem igényelnek aktív munkát.
Hamár így megnyílt a szíved, megkönnyebbülsz egy kicsit, a szívedbe áramló fény megvilágítja, mindazt, ami benne van. Nézz körbe, most már jobban szemügyre veheted mi is lakozik benne, s ami ott maradt, ami még mindig ott van, ezzel kell dolgozni. Ebben a fényben, amit most beengedtél szívedbe, mikor megnyitottad, megvizsgálhatod, hogy mi igényel megbocsátást, elengedést, mi az amit meg kell tartani, mi az aminek nincs méltó helye a szívedben, mi nincs a helyén, mi az az új valami, amit igényelsz a szívedben, mindent szépen sorjában, hisz már megnyitottad:  

FELSZABADÍTOTTAD! Most már szabad a szíved.
A szív amikor szabad, csak szeretni tud! A szabad szív szeretete a szeretet szabadsága – a legtisztább, őszinte, mentes minden ragaszkodástól, félelemtől. Szabadon áramlik benne a szeretet, hála és hit, szabadon eltudod dönteni, hogy mi méltó szívedhez, hogy mire is van szüksége valójában szívednek.
A szívünk nemcsak éltet, életet tart fenn, hanem gondolkodni és döntéseket is tudunk hozni a szívünkkel. Sőt: szívünk szerint is tudunk cselekedni.
Csak nyisd meg a szíved – és a többit tedd a szíved szerint."


A szív útja

„Kövesd a szívedet, bárhová vezet. Igen, olykor veszélybe sodorhat, de ne feledd, éppen ezekre a veszélyekre van szükséged ahhoz, hogy éretté válj. Néha tévútra vezet majd, de ne feledd, azok a tévutak is a fejlődés részei. Sokszor elbuksz majd, de állj talpra, mert úgy gyűjthetsz erőt, ha elbuksz, majd ismét talpra állsz. Ezáltal válhatsz teljessé.” (Osho)

Forrás:

http://filantropikum.com/amikor-gyogyul-a-szivunk/

9 megjegyzés:

  1. Nagyon mély dolog ez, megismerni saját magunkat. Az ember kifelé néz, nem látja önmagát, és gyakran nem is keresi. Pedig igazán sokat segíthetne ezzel még önmagán is...
    „Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” (Példabeszédek 4:23)
    http://reggelidicseret.blogspot.hu/2010/03/sziv-tisztasaga-minden-feltve-orzott_19.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nagyon nehéz, különösen egy olyan embernek akinek átmosták az agyát, és azt tanították neki, hogy a "szív csalárd" és minden amit az "igazság" ellen érezne, az Sátántól jön! - w87 4/1 15. oldal, az egész cikk.
      Amikor összetörik a szív, mert becsapták, darabokra hullik, bizalma megrendült a szervezetben, vallásában, sőt, Istenben is. Segítséget pedig nem kap, hogy újra kezdjen a szektatag, nagyon el van veszve. Magának kell azt az utat bejárnia, amelyen a szíve meggyógyul. Ez egy hosszú és lassú folyamat, de nem lehetetlen.
      Birtalan Katalin ezzel a cikkel szerintem megint nagyot alkotott.

      Törlés
    2. Elolvastam a cikket. Egy iskolás szónoklat keveredik benne a ravasz manipulációval. Szomorú a helyzet, amikor egyesek így akarják felhasználni a saját egyedi céljaik érdekében az Örökkévaló Szavát. Hála Istennek, hogy a csalás a természeténél fogva vizsgálat útján leleplezhető, így van remény. Az érzelmi kár, amit az Őrtorony okoz a felébredt egykori tagjainak szinte mérhetetlen, de hála az Úrnak, az Ő jósága sem mérhető le mindannyiunk iránt...

      Törlés
    3. Nehezen vehető észre benne a manipuláció, azok akik nem ismerik a Bibliát simán félrevezethetőek a rengeteg bibliaverssel. Meg lehet szabadulni a tévtanításaiktól, hogy frappáns legyek idéznék az említett cikkből: "Ha szeretnénk teljes szívet szerezni maguknak, érzelmileg is készeknek kell lennünk arra, hogy lemondjunk az előítéleteinkről, és Istent tekintsük igaznak még akkor is, ha ezzel le kell rombolnunk kedvenc elméleteinket vagy dédelgetett tanításbeli nézeteinket (Róma 3:4)." - 15. bek

      Törlés
    4. Nekem is az a benyomásom, hogy időnként éppen önmaguknak írják a legjobb tanácsokat és amikor másokkal szemben ítélkeznek, akkor önmagukat leplezik le... Az emberi ítélkezés, ha belső szokássá válik, ilyen kétélű kard típusú dolog...

      Törlés
  2. Többször elolvastam a cikket már korábban. Nekem annyi jutott eszembe, hogy a bibliai ember a szívével gondolkodik és a veséjével érez. Vagyis amit a Biblia szívnek mond, nekünk az ma az agy, amit a Biblia vesének mond, az a szív. Így egy csomó bibliai idézet helyre kerül. Például így lehet a szív csalárd vagy így lehet, hogy Mária a szívében forgatta a 12 éves Jézus eltűnését. Amikor a szervezet a szívről szóló bibliai részeket idézi, ezt sokszor figyelmen kívül hagyja.
    (L. Gabi)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, erre így még nem is gondoltam.
      Nekem meg ezzel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy a társulat szándékosan állítja így be a dolgokat, mert hányszor előfordult, hogy szívünk szerint megtettünk vagy nem tettünk volna meg dolgokat, de az agyunk mást mondott, azt amire beprogramoztak bennünket. Így kerültünk disszonanciába magunkkal, és az eredmény a döntéshozatalnál az volt amire betanítottak bennünket, azt tettük amit ők akartak, hogy tegyünk. Ha valaki kikeverik közülük, hosszú időnek kell eltelnie, hogy az illető figyelembe vegye mit súg a szíve, pont emiatt.

      Törlés
  3. Nekem is tetszett a cikk. Számomra sokszor megtévesztő és érthetetlen mind a keresztény vallások, mind az ezoterikus írások retorikája a szív megnyitásáról, vagy a fény befogadásáról. Nem mindig látom gyakorlatiasnak, és az sem derül ki, hogy az egyes írók mit értenek ezek alatt. Ez aztán lehetőséget adhat a manipulációra, amint az az Őrtoronynál is tapasztalhattuk, mert ők leírnak valamit, azt az olvasó értelmezi valahogyan - vagyis a saját értelmezési keretein belül. Aztán ha valami nem tetszik a vezetőknek, akkor azt mondják, hogy nem jól értelmezte a dolgot, ha pedig valami nehézség merül fel, akkor meg azt mondják, hogy ők nem így értelmezték, az illető maga értelmezte úgy ahogy - ergó az baja.
    Ebben még kifogást nem is lehetne találni, elvileg, abban az esetben, ha az Őrtorony értelmezés nem lenne kötelező a tagoknak. A szívről szóló tanításuk, értelemezésük, pedig elég egyértelmű: gonosz, bűnös dolognak, az istentelen vágyak központjának tekintik. Vagyis olyan valaminek, melynek hangjait el kell fojtani, ha el akarja valaki kerülni a bűnt. Amikor Tanú voltam, valahogy mindig ez jött le nekem, mind a tanulmányokból, mind a személyes beszélgetésekből. Na most ez már önmagában kognitív disszonanciához vezet, ami aztán nem csoda, ha betegségben is testi megnyilvánulhat (ahogy esetemben is történt). Amikor azonban az értelmezésből bajom származott, akkor azért meg én voltam a hibás, mivel én értelemeztem a dolgot úgy, ahogy. Ez persze igaz, nem is vitatom, de talán ezért is vagyok annyira érzékeny arra, amikor valaki a saját értelmezését akarja rám nyomni, mert ő úgy gondolja, hogy az övé "bibliaibb", mint az enyém.

    A vallásos, misztikus szókészlet helyett, amennyire lehetséges, megpróbálok más kifejezéseket találni, ami nekem jobban kifejezi a dolog lényegét. Pl a szív megnyitását úgy értelmezem, hogy hajlandóak, képesek legyünk őszintének lenni önmagunkhoz, hogy meglássuk mi is lakik bennünk. Ezek nem mindig szép dolgok, de akkor is szembe kell nézni ezekkel. Pl ha harag lakik a szívünkben, az hogyan és mikor került oda? Talán rendeznünk kell egy régi konfliktust, ami emészt bennünket?
    Az, hogy beengedjük a fényt, számomra úgy értelmezhető, hogy hajlandóak vagyunk a már megnyitott szívünkben talált dolgokat egy másik nézőpontból is megnézni. Egyesek talán misztikus megértésekre gondolhatnak, de én ennél kisebb gyakorlatiasabb vagyok: egyszerűen el kell kezdeni olvasni, tanulni vagy információt szerezni az adott témakörben (ha már egyzser őszintén "megnyitottuk a szívünket" és szembenéztünk a helyzettel). Vagyis a világosság a megértés felé teszünk lépéseket. De az sem ritka, hogy ez a "más népőpont" (vagyis nevezhetjük fénynek) egyszerűen más emberektől jön. Amennyire toleránsak vagyunk egy másfajta véleményre, meglátásra, mely eltér a mienktől vagy az eddigi gondolkodási kereteinktől, annyira vagyunk nyitottak a fényre is. Ebben az összefüggésben érthető, hogy miért juthatott annyi szektatag a teljes kilátástalanság állapotába, mivel a központi tanításuk egyáltalán nem nyitott semmiféle más véleményre, de ők maguk sem voltak azok egyénileg. Az eredmény, totál értetlenség, avagy szellemi sötétség.
    Ezért alapvető fontosságúnak tartom, hogy ezt a volt szektatagok újratanulják, még küzdelmek, viták árán is.

    Ezért is érzem sokszor, hogy egyes vallásos csoportok tagjai elbeszélnek egymás között a kényelmes retorika mentén, anélkül, hogy a lényeget érintenék. Nem csoda, ha ebből csak bezárt szívek és hatalmas értetlenség (szellemi sötétség) születik, mivel nem is történhet más.
    Másképpen meg egy kicsit muris is, amikor egyesek, akik a "szív megnyitását" hangoztatják szónoklataikban, elzárkóznak attól, ha megkérdezik őket arról, hogy bizonyos dolgok felől hogyan is éreznek, ugyanakkor azt is tagadják, hogy sérelmek lennének a szívükben. Vagy mások, akik a "fény felé" az "egyre nagyobb világosság" felé haladnak elmondásuk szerint, ugyanakkor kizárják soraik közül a másként gondolkodókat vagy konstruktív kritikusokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanígy gondolom én is. Mintha csak én írtam volna. :)

      Törlés